Οι ήρωες γεννήθηκαν στη φαντασία των ανθρώπων σε μια πολύ παλιά εποχή.
Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα άγρια ζώα, για να τραφούν με το κρέας τους και να ντυθούν με το δέρμα τους, και τρόμαζαν από τους κεραυνούς, τους σεισμούς και τις άγριες καταιγίδες. Χρειάζονταν λοιπόν τους ήρωες, για να τους βοηθούν στις δυσκολίες της ζωής τους.
Οι ήρωες αποτέλεσαν αντικείμενα πολλών καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων στην ελληνική τέχνη.
Εκείνο που μας επιτρέπει ν’ αναγνωρίζουμε εύκολα τον κάθε ήρωα στις καλλιτεχνικές αυτές παραστάσεις είναι τα σύμβολα του ˙ και πρώτα απ όλα το φίδι, το άλογο, ο σκύλος. Ο ήρωας εικονίζεται τις περισσότερες φορές ως πολεμιστής που κρατάει το όπλο του. Κι επιπλέον, οι ήρωες, όπως και οι θεοί, είναι σε πολλές περιπτώσεις εφοδιασμένοι μ ΄ ένα σκεύος για να δέχονται τις σπονδές ˙ και το σκεύος που εικονίζεται συχνότερα είναι ο κάνθαρος.
Και είναι αναθηματικά ανάγλυφα τα κυριότερα μνημεία που είχαν αφιερωθεί σε ήρωες. Τα έχουνε μάλιστα διαιρέσει σε τέσσερες ομάδες :ο τύπος του έφιππου ήρωα, ο τύπος του όρθιου, ο τύπος του καθισμένου σε θρόνο, ο τύπος του πλαγιασμένου σε κλίνη .Και είναι συνήθως οι σκηνές που εικονίζονται μ ΄ αυτόν τον τρόπο οι ήρωες νεκρώσιμα δείπνα. Κι εκτός από τις στήλες τούτες, που τις τοποθετούσαν πάνω στους τάφους τους, υπήρχαν κι αναθηματικές πλάκες, που βρισκόντουσαν μέσα στους ναούς.